Kilka dni temu moją Octę spowiła ładna warstwa lodu (zamarzający deszcz :roll: ).
Pierwsze co zaobserwowałem jeżdżąc ledwo co rozmrożonym autem to "trzeszczące" wszystkie szyby. Kto jeździł pierwszymi generacjami Solarisów, ten wie, jaki to dźwięk Nie ukrywam, że pierwszy raz spotkałem się z takim zjawiskiem i trochę się go przestraszyłem, więc zrobiłem szybki postój i maksymalne grzanie kabiny.
Problem pozostał jednak z przednią szybą. Na nierównościach trzeszczy. Gdy się ją przyciśnie w okolicach podszybia (m.in. tam gdzie okienko na VIN), to czuć jak się delikatnie ugina i wydaje dźwięk. Czy ktoś z użytkowników O3 spotkał się z takimi rewelacjami?
Druga sprawa, którą dzisiaj zauważyłem, to nieprzylegające podszybie (to plastikowe) do dolnej krawędzi przedniej szyby po stronie pasażera :shock: Nie wiem, czy to może mieć wpływ na te odgłosy, zastanawiam się również nad przyczyną - czy lód mógł je "odsunąć" od szyby?!
Co do przedniej szyby zastrzezen nie mam ale wszystkie boczne ladnie graja kiedy woda z szyb splywa, zostaje na uszczelkach a potem zamarza. Poki co delikatnie je uchylam i lod sie odczepia, nie jest zbyt mocno zamarzniete, moze by je czyms przesmarowac? Zobacze na tygodniu jak odmroze auto w garazu.
Ale nie lała się woda? :wink: Bo jak musi, to niech trzeszczy przy zamarzniętej wodzie, tylko żeby się nie okazało, że klejenie gdzieś poszło…
Co do podszybia, to ostatnio przyhaczyłem 4 OIII i w każdej maskownica podszybia była zsunieta z prawej strony. Wygląda to na wadę konstrukcyjną mocowania.
[ Dodano: Czw 08 Sty, 15 20:33 ]
Po wizycie w serwisie, może przyda się na przyszłość:
1. Trzeszcząca szyba może być normalnym objawem, jeśli w rowki okalające szybę dostanie się woda, która szybko zamarznie.
2. "Szelest folii", który może się dochodzić z bocznych drzwi dotyczy lodu w kanalikach odpływowych drzwi.
3. Maskownica podszybia posiada wadę montażową i może się "zsunąć" od strony pasażera. Mocowanie zostaje poprawione, a szyba w miejscu mocowania z maskownicą nasmarowana.
Komentarz