Trzeszcząca przednia szyba ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Karel
    Classic
    • 2018
    • 0

Odebrana !?
    Gdzie foty
  • Karel
    Rider
    • 2014
    • 370
    • Octavia III (5E3)
    • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Kilka dni temu moją Octę spowiła ładna warstwa lodu (zamarzający deszcz :roll: ).
    Pierwsze co zaobserwowałem jeżdżąc ledwo co rozmrożonym autem to "trzeszczące" wszystkie szyby. Kto jeździł pierwszymi generacjami Solarisów, ten wie, jaki to dźwięk Nie ukrywam, że pierwszy raz spotkałem się z takim zjawiskiem i trochę się go przestraszyłem, więc zrobiłem szybki postój i maksymalne grzanie kabiny.
    Problem pozostał jednak z przednią szybą. Na nierównościach trzeszczy. Gdy się ją przyciśnie w okolicach podszybia (m.in. tam gdzie okienko na VIN), to czuć jak się delikatnie ugina i wydaje dźwięk. Czy ktoś z użytkowników O3 spotkał się z takimi rewelacjami?

Druga sprawa, którą dzisiaj zauważyłem, to nieprzylegające podszybie (to plastikowe) do dolnej krawędzi przedniej szyby po stronie pasażera :shock: Nie wiem, czy to może mieć wpływ na te odgłosy, zastanawiam się również nad przyczyną - czy lód mógł je "odsunąć" od szyby?!

Komentarz

• jerol
      Ambiente
      • 2014
      • 188

Co do przedniej szyby zastrzezen nie mam ale wszystkie boczne ladnie graja kiedy woda z szyb splywa, zostaje na uszczelkach a potem zamarza. Poki co delikatnie je uchylam i lod sie odczepia, nie jest zbyt mocno zamarzniete, moze by je czyms przesmarowac? Zobacze na tygodniu jak odmroze auto w garazu.

Komentarz

• Karel
        Rider
        • 2014
        • 370
        • Octavia III (5E3)
        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Widzę, że z podszybiem nie jestem sam
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80306.
        Chyba noworocznie do ASO trzeba będzie zawitać :diabelski_usmiech

Komentarz

• martini73
          Ambiente
          • 2013
          • 167

Na pocieszenie powiem, że w mojej Hondziance przy wspomnianych wyżej warunkach moja przednia szyba też trzeszczała na potęgę

Komentarz

• Karel
            Rider
            • 2014
            • 370
            • Octavia III (5E3)
            • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ale nie lała się woda? :wink: Bo jak musi, to niech trzeszczy przy zamarzniętej wodzie, tylko żeby się nie okazało, że klejenie gdzieś poszło…

Co do podszybia, to ostatnio przyhaczyłem 4 OIII i w każdej maskownica podszybia była zsunieta z prawej strony. Wygląda to na wadę konstrukcyjną mocowania.

[ Dodano: Czw 08 Sty, 15 20:33 ]
            Po wizycie w serwisie, może przyda się na przyszłość:
            1. Trzeszcząca szyba może być normalnym objawem, jeśli w rowki okalające szybę dostanie się woda, która szybko zamarznie.
            2. "Szelest folii", który może się dochodzić z bocznych drzwi dotyczy lodu w kanalikach odpływowych drzwi.
            3. Maskownica podszybia posiada wadę montażową i może się "zsunąć" od strony pasażera. Mocowanie zostaje poprawione, a szyba w miejscu mocowania z maskownicą nasmarowana.

Komentarz

Pracuję...